Toespraak loco-burgemeester Hugo de Jonge

​'Als het hbo dat niet meer doet, het zijn van een emancipatiemotor, dan laten we een ontzettende hoop liggen. Hoe lukt het het hbo om weer die emancipatiemotor te zijn? We kunnen het ons niet veroorloven om talent te verspillen, niet voor al die jongeren die zijn aangewezen op het hoger onderwijs. Maar ook niet voor onze samenleving. Ik hoop dat vandaag binnen dat bredere thema van mondialisering en diversiteit vandaag vooral daarover gaat. Als we zien dat in ons onderwijs de ongelijkheid toeneemt dan is het tijd voor actie. Die actie kunnen wij vandaag hier, met elkaar, ondernemen. Ik wens u een heel mooi congres!' gaf Hugo de Jonge, loco-burgemeester Rotterdam en wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg én alumnus van Hogeschool Inholland de congresdeelnemers mee.

Introductie
'Je bent een waardige opvolger van burgemeester Aboutaleb die oorspronkelijk als spreker stond aangekondigd en zou dit ook heel erg graag gedaan hebben. Maar door een spoedbespreking heeft hij daarvan helaas moeten afzien,' zo had dagvoorzitter Jet de Ranitz plenair spreker Hugo de Jonge bij het publiek geïntroduceerd.

'Wij zijn daarom heel erg blij dat jij, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg, in staat was om op zo'n korte termijn in te springen. Je bent echt een waardige opvolger want wij kennen jou in Rotterdam als een ongelooflijk betrokken wethouder. Je bent druk bezig met een Lerarenagenda, met omscholing, met Leven Lang Leren, juist voor mensen die een nieuwe kans nodig hebben in Rotterdam. En brengt daar de partners bij elkaar om te zorgen dat we het goede kunnen doen. Er is ook een Sectorraad Onderwijs van start gegaan in deze stad, waar onze hogescholen in participeren maar ook het bijvoorbeeld het mbo, met goede contacten met het vo. We werken samen hard aan een agenda om de overgang goed vorm te geven. Ik denk mede dankzij jouw inspanningen is Rotterdam Onderwijsstad van het Jaar 2016-2017! En er is een laatste reden dat ik het een eer vind om jou vandaag te mogen aankondigen want je bent alumnus van Inholland en daarmee een échte hbo'er,' sloot Jet de Ranitz haar introductie af.

Toespraak
Beluister hier de volledige toespraak van Hugo de Jonge op het jaarcongres Vereniging Hogescholen 2016.

Over Hugo de Jonge
Sinds mei 2010 was Hugo de Jonge verantwoordelijk voor de portefeuilles onderwijs, jeugd en gezin. En vanaf mei 2014 is hij verantwoordelijk voor Onderwijs, Jeugd en Zorg. Vanuit zijn wethouderschap is De Jonge portefeuillehouder Jeugdzorg in het dagelijks bestuur van Stadsregio Rotterdam. De Jonge is onder meer lid van de Onderwijsraad. (Zie ook website gemeente Rotterdam, twitter: @hugodejonge)

Voeg toe aan selectie